techniek – pionieren
Pionieren (Basis)
Op kamp kan je met deze sjorringen bijna alles maken, b.v. een stevige kampkeuken, een stormbaan, een kabelbaan of een familieschommel. Leer ze allemaal!
KRUISSJORRING
Om twee palen op elkaar vast te maken gebruik je een kruissjorring. De palen hoeven elkaar niet loodrecht te kruisen.
Je begint met een mastworp op de verticale paal, net onder de horizontale. Na een stuk of drie slagen ga je woelen. Doe dit ook drie of vier slagen. Maak de sjorring af met een mastworp op de horizontale paal.
ACHTVORMIGE SJORRING (3-poot)
Een driepoot maak je met een achtvormige sjorring. Leg drie palen naast elkaar. Houdt de onderkanten gelijk. Leg de palen op een hulppaaltje, dat is een stuk gemakkelijker. Je begint met een mastworp op ��n van de palen.
Vlecht het touw rond de palen (3x), daarna woelen (ook 3x) en eindigen met een mastworp.
Wanneer je veel touw overhoudt kun je dat het beste bij elkaar binden en laten hangen. Dus niet rond de palen binden, dit maakt de sjorring onnodig slordig
VORKSJORRING (2-poot)
Met deze sjorring maak je twee palen aan elkaar vast, die later in een vork komen te staan. Eigenlijk is dit dus een tweepoot. Let ook hier erop dat de onderkanten van de palen gelijk liggen. Begin met een mastworp en sla daarna het touw een aantal keren rond beide palen.
Na het leggen van een aantal slagen maak je een aantal woelingen. De sjorring maak je af met een mastworp. Probeer eens twee halve mastworpen te maken, in plaats van in één keer een hele. Dat is een stuk makkelijker.
Pionieren (Verdieping)
STEIGERSJORRING
Vroeger werd deze sjorring gebruikt om houten steigers rond het huis te bouwen. Je kunt er twee palen mee in de lengterichting aan elkaar binden.
Leg de palen naast elkaar zodat ze elkaar 1 meter overlappen. Je moet twee van deze sjoringen maken. Leg een mastworp op beide palen. Zorg ervoor dat je twee evenlange touwuiteinden overhoud. De mastworp komt dus in het midden van het touw.
Draai beide uiteinden gelijktijdig om beide palen heen zodat het touw aan de bovenkant gekruist komt te zitten. Aan de achterzijde lopen de touwen dan mooi gelijk. Je eindigt met een platte knoop.
Sla wiggen tussen het touw om de speling weg te nemen.
DIAGONAALSJORRING
De diagonaalsjorring gebruik om 2 palen die elkaar niet raken naar elkaar toe te trekken en vast te maken. Begin met een timmersteek. Daarmee kan je de 2 palen eerst goed naar elkaar toe trekken. Zoals iedere sjorring eindig je met een mastworp.
VERANKEREN
Als je aan het “echte werk” gaat beginnen, dan ontkom je er meestal niet aan je constructie stevig vast te zetten (verankeren).
2 Op 1 ankers bestaan uit 2 piketten direct naast elkaar met 1 piket op een halve meter daar achter. Met een touw breng je de kracht van de bovenkant van de eerst paal over op de onderkant van de tweede paal. Zorg ervoor dat de hoeken tussen de palen en de touwen ongeveer loodrecht zijn.
Dit anker is ideaal als je een grote constante last moet overbrengen (b.v. als anker bij een kabelbaan).
Dodeman
Met een lijk of dodeman kan je enorm grote krachten opvangen.
Je graaft een sleuf 1 meter diep, haaks op de trekkracht en legt daar een grote balk in. Hier sla je 2 piketten voor en je graaft een sleuf in de richting van de belasting om de touwen door te laten lopen. De touwen maak je vast aan de grote balk (met een ankersteek), ongeveer in het zwaartepunt van die balk. Daarna gooi je de sleuf weer dicht en stamp je de aarde aan.
Een goed gemaakte dodeman kan een enorme last dragen, maar een slordige dodeman komt zo uit de grond!!! Als je geen grote balk meer hebt, dan kan je de dodeman ook maken met een aantal kleine balken of takken. Het kan zelfs met een tentzak die je met wat zand het volgestopt (stamp de aarde dan wel goed aan)!!! Een dodeman kan je zelfs maken in sneeuw! Je ziet, de dodeman is op veel verschillende manieren toe te passen…